nyborgkirke.dk > Aktiviteter > Studiekredse mv.

Studiekredse mv.

Sæson 2021

Vidnesbyrd om Holocaust

Studiekreds i Korsbrødregården og i Nyborg Vor Frue Kirke september-oktober 2021

Tirsdag 7. september 2021 kl. 19.30
Tirsdag 21. september 2021 kl. 19.30
Tirsdag 5. oktober 2021 kl. 19.30
Tirsdag 12. oktober 2021 kl. 19.30 (koncert i kirken)

Ved sognepræst Marianne Aagaard Skovmand og medlem af menighedsrådet, bibliotekar Bodil Hårbøl.

De tre første gange forventes afholdt i Korsbrødregården. Hvis vi flytter et arrangement til kirken, opsættes skilte på dagen.

Vidnesbyrd om Holocaust – en historie vi aldrig må glemme

Om den italienske forfatter og Holocaustoverlever Primo Levi samt den fransk-danske Holocaustoverlever Arlette Andersen.

En åben studiekreds for alle interesserede. Studiekredsen er uden tilmelding; det er gratis at deltage. Man kan komme til et eller flere af arrangementerne.

Der er mulighed for samtale og diskussion efter hvert arrangement, men der er også en aften, hvor vi går dybere i samtalen om, hvorfor det er så vigtigt også i dag at huske på Holocaust og de mekanismer, som uhyrlighederne opstod af – med udgangspunkt i et par korte tekstuddrag, som vi læser på aftenen. Studiekredsen slutter med en humoristisk og dramatisk fortællekoncert med tekst af Primo Levi og det jødiske folks musik, klezmermusikken, fyldt med smerte og håb. Koncerten er også åben for alle, uanset om man har deltaget i de andre aftener.

Tirsdag 7. september 2021 kl. 19.30
”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”: Foredrag med Thomas Kvist Christiansen.

ArletteDen fransk fødte kvinde Arlette Andersen overlevede Auschwitz under Anden Verdenskrig. I dag er hun ét af få direkte vidner til et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien – udryddelsen af seks millioner jøder – et ansigt på historien om Holocaust. Arlette Andersen er født og opvokset i Marais-kvarteret i Paris, men flyttede i 1950’erne til Danmark, hvor hun blev dansk statsborger.

I 25 år holdt hun selv foredrag rundt omkring, da det gik op for hende, at det er nødvendigt at fortælle om tiden. Den 95-årige Auschwitz-overlever har nu definitivt lagt opgaven med at formidle sin personlige historiske beretning i hænderne på journalist og fotograf, Thomas Kvist Christiansen, der er instruktør til filmen, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme” og forfatter til bogen om Arlette Andersens historie, ”Vi er her for at dø”. Arlette Andersen har et inderligt håb om, at hendes historie kan leve videre i kraft af Thomas Kvist Christiansens foredrag, film og bog, og at hun på denne måde fortsat kan være med til sætte ansigt på historien om Holocaust.

I de sidste seks år har Thomas Kvist Christiansen arbejdet med at dokumentere Arlette Andersens liv og historie, og ikke mindst hvad det har betydet, at hun i mere end 25 år har insisteret på, at verden skulle kende hendes historie. Arlette Andersen har sat mange aftryk med sin beretning. I Thomas Kvist Christiansens foredrag kommer man ved hjælp af unikke filmoptagelser og en mængde billeder fortsat meget tæt på denne stærke kvinde. Som lytter og seer præsenteres man for hele Arlette Andersens fortælling tilsat ekstra historier og vinkler. Det hele bliver løbende sat ind i det rette historiske perspektiv. Takket være en række unikke filmoptagelser, som vises ved foredraget, kan man opleve Arlette give svar på centrale spørgsmål.

Tirsdag 21. september 2021 kl. 19.30
Primo Levi”Det skal siges – historien og os.” Studiekreds- og samtaleaften.

Denne aften læser vi et par korte tekster, primært uddrag fra Primo Levis forfatterskab, og prøver sammen at sætte ord på, hvad det gør ved os, at historien er, som den er.

 

Tirsdag 5. oktober 2021 kl. 19.30
”Vidne til dødens univers: Primo Levi i Auschwitz”. Foredrag med Therkel Stræde.

Primo LeviAuschwitz tog næsten livet af ham; men den nazistiske lejr gjorde ham også til forfatter. Primo Levi tilbragte et uhyggeligt år i koncentrations- og udryddelseslejren og mærkede, hvordan hans medmenneskelighed og hele menneskelige eksistens kom under voldsomt pres. At afstumpes og blive bestialsk var fristende, hvis man ville overleve; men Levi kæmpede imod. ”Hvis dette er et menneske” og andre bøger har gjort den italienske kemiker til Auschwitz-universets nok kendteste overlevende og vidne. I foredraget vil Therkel Stræde præsentere Levi og give et overblik over Auschwitz’ struktur, opgaver og udvikling.

Therkel Stræde er en af Danmarks få specialister i Holocaust-studier. Han leder det internationale STUTTHOF MARITIME EVACUATIONS PROJECT og projektet THERESIENSTADT: TOPOGRAFI OG ERINDRING (www.danskejoederitheresienstadt.org), er desuden med til at drive det syddanske Netværk for Nazisme- og Holocauststudier, der bl.a. står for den årlige Auschwitzdag d. 27. januar i Odense.

Tirsdag 12. oktober 2021 kl. 19.30
”Om ikke nu, hvornår så?” Fortællekoncert: Klezmermusik og Primo Levi

Fortællekoncert LeviTeksten: Primo Levi: ”Om ikke nu, hvornår så?”
Oplæser: Skuespiller Nis Bank-Mikkelsen.
Musikere: Jens Schou, klarinet; Anders Singh Vesterdahl, harmonika.

Musikken fletter sig i denne fortællekoncert humoristisk og dramatisk ind i en tekst, der både er smertefuld og fyldt af håb.
Musikken er de forfulgte jøders trøstende rusmiddel. Det er det jødiske folks musik, der overvejende stammer fra de østeuropæiske lande. Efter 2.verdenskrig fandt den fodfæste i Amerika, og er i dag udbredt over hele verden. Musikken er vidunderlig genkendelig, lige som dixieland-musik og calypso!
Stemningen bliver gribende og intens, når Nis Bank-Mikkelsen med sin granitagtige røst fortolker og agerer Primo Levis tekst. Han bliver talerør for Levis herligt skæve galleri af jødiske skræddere, håndværkere og musikere. I teksten er alle partisaner.

Læsegruppe

Knausgård og ”Morgenstjernen”

Læsegruppe ved sognepræsterne Christian von Tangen Sivertsen og Mette Grymer.

Fra uge 44 2021 til uge 6 2022

Knuasgård”Det er en roman om de store spørgsmål, som vi oplever dem i vores små liv.” Sådan beskriver forfatteren Knausgård sin seneste roman. Romanen handler om liv og død og alt det indimellem – kærlighed, svigt, egoisme, hengivelse m.m.

I romanen møder vi 9 vidt forskellige mennesker, der alle i løbet af få døgn gennemlever sårbare eller livsomvæltende situationer; men som noget nyt i Knausgårds forfatterskab optræder der i personernes liv noget overnaturligt, der tolkes meget forskelligt.

Læsegruppen begynder i uge 44 i 2021.

Vi mødes i Korsbrødregården én fast ugedag hver anden uge frem til uge 6 i 2022.
Til hver gang læses et stykke af romanen, som vi i fællesskab diskuterer og samles om.

Yderligere information følger senere.

 

*

Få kirkens nyhedsbrev på mail
Nyhedsbrevet udsendes, når der er arrangementer i kirken. Tilmeld dig her.

Du kan nemt afmelde igen vha. et link i bunden af nyhedsbrevet.

Facebook Følg kirken på Facebook

RSS Modtag nyheder med RSS