Kirkesiden

Her bringes artikler fra kirkesiden i Lokalavisen Nyborg. Den seneste kan læses herunder; en række tidligere artikler kan findes under Tidligere artikler.

Juleglæden

Af Marianne Aagaard Skovmand

Jesu fødsel

”Glæden er jordens gæst i dag,” synger vi i en af julens kære salmer. Måske er det noget af det mest sande, der overhovedet er at sige om glæden, at den er gæst her på jorden og hos os. Glæden er altså ikke noget, som vi kan forvente vil tage varigt ophold i vort liv. Uanset om vi lægger nok så meget vilje i det. Nej, glæden er og bliver som en gæst. Det vil sige, som en eller noget, der kommer til os, og som vi ikke er herre over. Det eneste, vi kan, og det eneste, der kræves af os, og som vi bliver spurgt om, er dette, om vi vil lægge hus til. Om vi byder gæsten velkommen og giver plads.

Der var ikke plads til den højgravide Maria og hendes forlovede Josef i herberget, fortæller juleevangeliet. Der var ikke plads den nat i Betlehem til at huse glæden. Men de fandt et sted, de unge forældre, i en stald lidt uden for byen, og deres barn blev født. På nogle af de billeder, store kunstnere har malet af stalden i Betlehem, ser man i midten krybben, som barnet ligger i, rundt omkring den står Maria, Josef, hyrderne og de vise mænd. Alle disse voksne ser ned i krybben, og vi, der ser billedet, lægger mærke til, at der er lys på deres ansigter. Det er, som om et gyldent lys stråler op af krybben. Som når man åbner en skatkiste, og alt guldet dernede gløder og lyser.

Som om Jesusbarnet dernede i krybben var en guldskat. En guldskat som funkler og glimter, lyser op og skaber glæde. Juleglæde. Og ikke bare dengang, men også i dag og for os her i julen 2021. Juleglæde til os, som dem vi er lige nu og her. Unge og gamle, store og små. Mere eller mindre fortravlede og julestressede. Mere eller mindre gæstfri måske. Og alle har vi oplevet både sorger og glæder. ”Så lad os gå med stille sind, som hyrderne til barnet ind.”