Lyset vælder ind i verden

Af sognepræst Marianne Aagaard Skovmand

Den første dag

”Den første dag”. Glasmosaikrude af Maja Lisa Engelhardt, 2010, fra ”Skabelsen”, syv glasmosaikruder i Sankt Mariæ Kirke på Frederiksberg.

Blandt de sikre hits til babysalmesang hører B.S. Ingemanns smukke og slidstærke salmer: I østen stiger solen op, Nu titte til hinanden og Lysets engel går med glans. De er skrevet for børn, og Ingemann sætter som bekendt barnet i centrum for Guds kærlighed. Nu titte til hinanden bruges i kirken ved både dåb og begravelse. I linjen ”han bærer barnet op til Gud på armen” ligger en dåbsmetafor: barnet frembæres og inddøbes i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn, men i linjen ligger også en dødsmetafor. Gud har sendt sin søn ned til jorden for at hente de døde børn op til sig, som han også selv hentede sin egen søn hjem ved himmelfarten. Og i linjen ”Gud ånder på øjet, når det græder” indeholdes dansk poesis smukkeste forløsningsbillede.

I den seneste udgave af højskolesangbogen er der blandt de nye sange, som er kommet med, også salmer, og en af dem er morgensalmen Lyset vælder ind i verden af Holger Lissner. Han er, fortæller han, fuldt ud bevidst om den stolte tradition, han står på skuldrene af, når han skriver en salme i genren ”Morgen- og Aftensange”, nemlig traditionen fra Thomas Kingo og B.S. Ingemann. Især B.S. Ingemanns billedsprog har inspireret Lissner i Lyset vælder ind i verden. Ingemann skriver i sidste vers af I Østen stiger solen op fra 1837 ”Du soles sol fra Betlehem, hav tak og lov og pris”. Her omtolker Ingemann lyset fra naturfænomenet til Kristus, som kan give os ”glimt fra lysets hjem og fra dit paradis”. På samme måde som hos Ingemann vender Lissner perspektivet i sin morgensalme således, at den ikke kun beskriver morgenens lys, der kommer, men verdens lys der kommer. Ifølge Lissner kan salmen nu synges forfra med den bevidsthed, at Kristus er det lys, der vælder ind i verden, byen, stuen og trænger ind i sindet.

Salmens jazzinspirerede melodi er skrevet af Mads Granum, og den er god. Han er foruden organist også jazzpianist og komponist og har gjort jazzsalmer og rytmisk inspirerede orgelpræludier til sit speciale og er på den måde med til at give kirkemusikken et moderne tonesprog. Forholdet til kirkemusik fik han allerede i sine tidlige leveår. Faderen var organist i kirken, fortæller han i et interview, mens moderen var folkeskolelærer. Da de ikke kunne få plads til ham i en af kommunens institutioner, sad han stille til op mod 300 begravelser i sine fire første leveår, mens han var med sin far på arbejde. Og først da moderen tog sin søn i hånden og gik op på kommunen og spurgte en medarbejder fra pladshenvisningen, om hun var klar over, at den lille dreng havde været med til samtlige begravelser i sognet de sidste knap fire år, kom der skub i sagen. Selv ser han tilbage på den tid som en gave. For ikke mange søndage siden afprøvede vi en anden af hans nye salmer ved en dåb i kirken, Med favnen fuld af kærlighed. Det var en af de dejlige dage, hvor en stor del af dåbsfølget var børn i den alder, hvor de helst ikke sidder stille alt for længe på kirkebænken; der må godt ske noget. Og sådan en festdag er man naturligvis fuld af både glæde og forventning. Da blide jazzakkorder til sidst i gudstjenesten fyldte rummet, faldt der alligevel ro og fred over os alle, og det var, som om der blev højere til loftet end sædvanligt.

Lyset vælder ind i verden

1. Lyset vælder ind i verden,
jager nattens mørke bort,
kalder frem de varme farver,
hvor der før var gråt og sort,
vækker blomsten, vugger bladet.

2. Lyset vælder ind i byen,
spejler sig i vinduesglas,
leger skyggespil på gaden,
kaster glød på torv og plads,
får os til at se hinanden.

3. Lyset vælder ind i stuen,
luner os, når vi er grå,
lokker os derud i solen,
ud, hvor der er godt at gå,
så det letter, det, der trykker.

4. Lyset trænger ind i sindet,
løsner smertens stramme bånd,
får os til at glemme sorgen,
gribe vennens varme hånd,
læger såret, lindrer savnet.

5. Du er lyset, du, der kommer
til os, når vi kun ser nat,
så vi overrumplet fatter,
at vi aldrig er forladt.
Lad os lyse, som du lyser!
||: Gud, gør jorden ny igen. :||

Holger Lissner, 2016, 2017