nyborgkirke.dk > Aktiviteter > Kirkehøjskole

Kirkehøjskolen ved Nyborg Kirke

Kirkehøjskolen ved Nyborg Vor Frue Kirke har sædvanligvis to kirkehøjskolesøndage, én i september efter høstgudstjenesten og én i marts, samt fire kirkehøjskoleaftener hen over vinteren. De fire aftener har sædvanligvis et samlet, overordnet tema. Søndagene vil have hvert sit tema. Der kan også forekomme enkelte andre arrangementer i Kirkehøjskolen.

 

I foråret 2022 og efteråret 2022 er der koncerter og foredrag om Kirke og Musik fra det coronaaflyste Kirkehøjskoleprogram i sidste sæson. Se længere nede på siden.

Der er desuden Kirkehøjskolesøndag i marts 2022.

Kirkehøjskolesøndag

Søndag den 20. marts 2022

Den nye højskolesangbog

Mathias HammerMed Mathias Hammer

Højskolesangbogen er danmarkshistoriens bedst sælgende bog. Med sin lyrik, musik, historie og fællesskabsstyrkende formål, er den blandt grundstenene i vores nationale DNA.

Mathias Hammer, der er pianist, musikformidler, radio- og TV-vært, har været en del af højskolesangbogsudvalget, som har skullet vælge sange til den nye 19. udgave af sangbogen.

Ved dette sangforedrag fortæller Mathias om udvalgets arbejde og om de mange overvejelser og dilemmaer, som man møder, når man skal forny den danske sangskat.

Og så skal der synges. Mathias Hammer sidder selv ved klaveret og akkompagnerer, når både de kendte klassikere og de nye hits skal synges som fællessang.

Kirkehøjskolesøndagen foregår i Menighedshjemmet, Nørrevoldgade 35.

Efter høstgudstjenesten kl. 10 i kirken, spiser vi frokost og hører foredrag med masser af fællessang.

Det koster 150 kr. at deltage.

Der åbnes for billetsalg ultimo februar 2022.

 

Kirke og Musik

Bo HoltenTirsdag den 8. marts 2022 kl. 19.30

Foredrag i kirken

Om kirkemusikkens store værker med Bo Holten

Al den musik, vi kender fra år 1000 til år 1500, er stort set alt sammen kirkemusik. Først senere kommer der verdslig musik til; den havde man hidtil aldrig skrevet ned. Komponist og dirigent Bo Holten vil præsentere kirkemusik af den HELT STORE slags fra 1199, fra 1539, fra 1594, fra 1729 og fra 1959. Alt sammen musik han selv har enten sunget eller dirigeret. Musik fra de sidste 800 år!

Fri entré.

Scarlatti og Stabat Mater

Domenico Scarlatti

Onsdag den 16. marts 2022 kl. 20.00 i Nyborg Vor Frue Kirke

Entré: 100 kr.

Koncert

Musik af Domenico Scarlatti

med Musica Ficta og akkordeonist Bjarke Mogensen

Musica Ficta: 10 sangere og Bo Holten (dirigent)

Bjarke Mogensen: akkordeon

Program:

Stabat Mater for 10 sangere og akkordeon,

en messe-sats a capella,

sonater for cembalo arrangeret for og spillet på akkordeon af Bjarke Mogensen.

Domenico Scarlatti fødtes 1685 i Napoli i en rigtig musikerfamilie: 3 af hans brødre og hans far var også komponister – operakomponister nemlig, for det var det man var i Napoli på den tid. I 1685 fødtes også både Händel og Bach, og vor Scarlatti, Domenico, har lidt uretfærdigt stået i skyggen af de to store tyske barok-giganter.

Men det vil Musica Ficta og Bjarke Mogensen nu gøre noget ved ved opførelsen af nogle af de bedste af Scarlattis vidunderlige vokalværker, der aldrig har fået den påskønnelse de fortjener.

Først og fremmest det 10-stemmige Stabat Mater, der på mageløs vis fremmaner Jesu Moders klage og sorg ved sønnens kors i et ekspressivt 25 min. langt forløb, akkompagneret af Bjarke Mogensens akkordeon, som her tjener som den continuo-akkompagnatør, som ligger som basis for næsten al musik fra barokken.

Derforuden synger Musica Ficta også a capella en messe-sats, og Bjarke Mogensen spiller et udvalg af Scarlattis sonater:

555 sonater, det er hvad Domenico Scarlatti er blevet berømt for. Disse djævleblændte og ofte vanvittigt virtuose stykker passer ligeså godt under Vladimir Horowitz’ hænder som under enhver begavet cembalists. Og har tjent som det super-elegante indslag i enhver keyboardspillers koncerter i snart 300 år.

Men nu har Danmarks store akkordeon-spiller, Bjarke Mogensen, kastet sig over disse barokke virtuosperler og spiller dem på sit eget lodrette keyboard, så det klinger så autentisk, som havde Scarlatti tænkt dem sådan.

Bo Holten vil undervejs i koncerten fortælle om Scarlattis farverige liv og værk, bl.a. hans konkurrencespil med Händel i Rom omkring 1710, hvor de to unge genier duellerede på cembalo og orgel. Hvad udfaldet blev… ja det kan De få at vide ved koncerten.

 

Bachs Johannespassion

J.S. BachTirsdag den 12. april 2022 kl. 19.30 i Nyborg Vor Frue Kirke

Koncert

J.S. Bach: Johannespassionen

Med Universitäts- und Studenterchor og Akademische Orchesterverenigung der Friedrich-Schiller-Universität Jena, Tyskland

Dirigent: Sebastian Krahnert

Johannespassionen er fra 1724. Oprindelig var den en del af gudstjenesten langfredag, skrevet i to dele og i samtiden fremført med en timelang prædiken imellem delene.

Det var altså oprindelig kirkelig brugsmusik. Formålet med passionen var at fortælle Jesu lidelseshistorie. Til slut afrundes med en kor-epilog om frelse og opstandelse: Historien ender i lys.

I Bachs passionsmusik er ordet i centrum. Virkemidlerne er afmålte, og værket er smukt symmetrisk opbygget: Alt går op i en højere enhed. Men det er også direkte, intens og dramatisk musik. Hos Bach bliver Johannes-evangeliet ikke blot fortalt, som man så det hos tidligere komponister, det bliver fortolket og udlagt i musikken, og værkets opbygning og variation er i høj grad med til at skabe dramatikken.

Entré: 100 kr.

 

Efterår: requiem med introduktion

John Frandsen

Tirsdag den 11. oktober 2022 kl. 19.00 i Korsbrødregården

Introduktion til koncert

Komponisten John Frandsen fortæller om sit værk Requiem.

Værket Requiem opføres i Nyborg Vor Frue Kirke kl. 20.00. Introduktionen slutter ca. kl. 19.30, og tilhørerne ved introduktionen lukkes som de første ind i kirken, når dørene åbnes for publikum ca. kl. 19.30.

Der er gratis adgang til introduktionen, men entré på 100 kr. til koncerten.


Foto: Marie Louise Munkegaard

 

Tirsdag den 11. oktober 2022 kl. 20.00 i Nyborg Vor Frue Kirke

Entré: 100 kr.

Koncert

John Frandsen: Requiem

Med Vokalensemblet Ars Nova og domorganist Kristian Krogsøe (Århus)

Dirigent: Paul Hillier

John Frandsen er en af vor tids førende kirkekomponister.

Hans Requiem fra 2010 blev uropført med orkester i 2013. Hos os opføres værket i en ny udgave for orgel, soli og kor. Vokalensemblet Ars Nova synger både solostemmer og korstemmer.

Værket udfolder hele den middelalderlige, latinske messetekst i fascinerende vekslen mellem musik, soli og korsatser samt intime solosalmer til dansksproget poesi af digteren Simon Grotrian.

Komponisten har tilegnet sit værk til ofrene for tragedien på den norske ø Utøya i 2011.

Dørene til kirken åbnes for publikum ca. kl. 19.30.