nyborgkirke.dk > Aktiviteter > Kirkehøjskole

Kirkehøjskolen ved Nyborg Kirke

Kirkehøjskolen ved Nyborg Vor Frue Kirke har sædvanligvis to kirkehøjskolesøndage, én i september efter høstgudstjenesten og én i marts, samt fire kirkehøjskoleaftener hen over vinteren. De fire aftener har sædvanligvis et samlet, overordnet tema. Søndagene vil have hvert sit tema. Der kan også forekomme enkelte andre arrangementer i Kirkehøjskolen.

 

Pga. corona-situationen er der ingen kirkehøjskolesøndag med frokost i foråret 2021.

 

Desværre er hele forårsprogrammet i 2021 nu aflyst pga. coronasituationen.

AFLYST - Kirkehøjskoleaftener

Praktiske oplysninger:

Møderne holdes i denne sæson i Nyborg Vor Frue Kirke, Gl. Torv, 5800 Nyborg - pga. afstandskrav.

Alle er velkomne – også til enkelte arrangementer. Der er gratis adgang. Stående kaffe er også gratis.

Til koncerterne er der en entré på 100 kr.

Kirkehøjskole 2020

Pga. coronarestriktionerne er programmet i 1. halvdel af 2021 AFLYST.

Vi forsøger at flytte den aflyste del af programmet til foråret 2022.

 

Program for sæson 2020/2021

Kirke og musik

Fire foredrag og to koncerter

Musik er et fællessprog for alle mennesker – og hvad ville en gudstjeneste være uden salmer og musik? Kirkehøjskolen sætter fokus på musikken og dens betydning – også i den lutherske gudstjeneste.

Tirsdag den 29. september 2020 kl. 19.30
Jørgen Kjærgaard (lektor ved Vestervig Kirkemusikskole og adj. professor ved Århus Universitet i hymnologi og liturgi)
Hvorfor synger vi i kirken?

Kirken har altid sunget. Men bladrer man bare lidt i salmebogen, ser man straks, at der er ganske stor forskel på, hvad man har sunget gennem århundrederne. Og der skrives fortsat nye salmer. Hvad er meningen med kirkens sange – både de gamle og de nye. Hvilken funktion har salmerne i gudstjenesten, kirkehandlingerne og hvor de ellers bruges; og gør det noget ved og med os, når vi synger i kirken – ja, hvad er en salme egentlig?

Foredraget vil belyse disse spørgsmål med brug af Den Danske Salmebog og inddragelse af fællessang.

Torsdag den 5. november 2020 kl. 19.30
Peter Vuust (hjerneforsker og jazzmusiker)
Musik og menneske: Musik på hjernen

Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og udøver musik? Og hvordan påvirkes mennesket af musik, både fysisk, følelsesmæssigt og sprogligt?

Den anerkendte hjerneforsker Peter Vuust  fortæller med udgangspunkt i sin forskning og i sin karriere som jazzmusiker om, hvordan hjernen bearbejder musik og om forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner.

AFLYST - Tirsdag den 19. januar 2021 kl. 19.30
Martin L. Hornstrup (kirkemusiker, sanger og oplægsholder)
Salmer i dag

Aflyst pga. coronarestriktionerne.

I Danmark har vi en fantastisk tradition for at synge salmer sammen. Martin Hornstrup arbejder som organist dagligt på at holde denne tradition i live og udvikle den, så den ikke stivner. Som kirke må vi tale med nutidsmennesker i et poetisk og musikalsk sprog, som vi kan spejle vores liv i. Et foredrag med fællessang.

AFLYST - Tirsdag den 23. marts 2021 kl. 19.30
Bo Holten (dirigent og komponist)
Kirkemusikkens store værker

Aflyst pga. coronarestriktionerne.

Al den musik, vi kender fra år tusind til år 1500, er stort set altsammen kirkemusik. Først senere kommer der verdslig musik til; den havde man hidtil aldrig skrevet ned. Bo Holten vil præsentere kirkemusik af den HELT STORE slags fra 1199, fra 1539, fra 1594, fra 1729 og fra 1959. Altsammen musik han selv har enten sunget eller dirigeret. Musik fra de sidste 800 år!

AFLYST - To koncerter og en introduktion

Den tidligere annoncerede koncert tirsdag den 30. marts 2021 kl. 19.30 i Nyborg Vor Frue Kirke med J.S. Bach: Johannespassionen, opført af stort kor og orkester fra Tyskland, er desværre AFLYST pga. corona.

Koncerten forsøges gennemført i 2022. Dato udmeldes, når vi ved mere om, hvordan situationen ser ud til den tid.

I stedet har vi fået fat i dette fremragende alternativ:

AFLYST - Scarlatti og Stabat Mater

Domenico Scarlatti

Aflyst pga. coronarestriktioner.

Torsdag den 8. april 2020 kl. 20.00 i Nyborg Vor Frue Kirke

Entré: 100 kr.

Koncert

Musik af Domenico Scarlatti

med Musica Ficta og akkordeonist Bjarke Mogensen

Musica Ficta: 10 sangere og Bo Holten (dirigent)

Bjarke Mogensen: akkordeon

Program:

Stabat Mater for 10 sangere og akkordeon,

en messe-sats a capella,

sonater for cembalo arrangeret for og spillet på akkordeon af Bjarke Mogensen.

Domenico Scarlatti fødtes 1685 i Napoli i en rigtig musikerfamilie: 3 af hans brødre og hans far var også komponister – operakomponister nemlig, for det var det man var i Napoli på den tid. I 1685 fødtes også både Händel og Bach, og vor Scarlatti, Domenico, har lidt uretfærdigt stået i skyggen af de to store tyske barok-giganter.

Men det vil Musica Ficta og Bjarke Mogensen nu gøre noget ved ved opførelsen af nogle af de bedste af Scarlattis vidunderlige vokalværker, der aldrig har fået den påskønnelse de fortjener.

Først og fremmest det 10-stemmige Stabat Mater, der på mageløs vis fremmaner Jesu Moders klage og sorg ved sønnens kors i et ekspressivt 25 min. langt forløb, akkompagneret af Bjarke Mogensens akkordeon, som her tjener som den continuo-akkompagnatør, som ligger som basis for næsten al musik fra barokken.

Derforuden synger Musica Ficta også a capella en messe-sats, og Bjarke Mogensen spiller et udvalg af Scarlattis sonater:

555 sonater, det er hvad Domenico Scarlatti er blevet berømt for. Disse djævleblændte og ofte vanvittigt virtuose stykker passer ligeså godt under Vladimir Horowitz’ hænder som under enhver begavet cembalists. Og har tjent som det super-elegante indslag i enhver keyboardspillers koncerter i snart 300 år.

Men nu har Danmarks store akkordeon-spiller, Bjarke Mogensen, kastet sig over disse barokke virtuosperler og spiller dem på sit eget lodrette keyboard, så det klinger så autentisk, som havde Scarlatti tænkt dem sådan.

Bo Holten vil undervejs i koncerten fortælle om Scarlattis farverige liv og værk, bl.a. hans konkurrencespil med Händel i Rom omkring 1710, hvor de to unge genier duellerede på cembalo og orgel. Hvad udfaldet blev… ja det kan De få at vide ved koncerten.

 

AFLYST

John Frandsen

AFLYST pga. coronarestriktioner.

Tirsdag den 20. april 2021 kl. 19.00 i Korsbrødregården

Introduktion til koncert

Komponisten John Frandsen fortæller om sit værk Requiem.

Værket Requiem opføres i Nyborg Vor Frue Kirke kl. 20.00. Introduktionen slutter ca. kl. 19.30, og tilhørerne ved introduktionen lukkes som de første ind i kirken, når dørene åbnes for publikum ca. kl. 19.30.

Der er gratis adgang til introduktionen, men entré på 100 kr. til koncerten.


Foto: Marie Louise Munkegaard

AFLYST pga. coronarestriktioner.

Tirsdag den 20. april 2021 kl. 20.00 i Nyborg Vor Frue Kirke

Entré: 100 kr.

Koncert

John Frandsen: Requiem

Med Vokalensemblet Ars Nova og domorganist Kristian Krogsøe (Århus)

Dirigent: Paul Hillier

John Frandsen er en af vor tids førende kirkekomponister.

Hans Requiem fra 2010 blev uropført med orkester i 2013. Hos os opføres værket i en ny udgave for orgel, soli og kor. Vokalensemblet Ars Nova synger både solostemmer og korstemmer.

Værket udfolder hele den middelalderlige, latinske messetekst i fascinerende vekslen mellem musik, soli og korsatser samt intime solosalmer til dansksproget poesi af digteren Simon Grotrian.

Komponisten har tilegnet sit værk til ofrene for tragedien på den norske ø Utøya i 2011.

Dørene til kirken åbnes for publikum ca. kl. 19.30.