
Bondens billeder – Et foredrag om senmiddelalderens kalkmalerier
Dagens foredrag er et PowerPoint foredrag. hvor vi skal se omkring 100 eksempler på, hvordan man malede i kirkerne i dansk middelalder. Vi vil se, hvordan billederne ændrede sig, da bonden selv begyndte at betale maleren gennem tiendeafgift. Kalkmalerierne fortæller derfor det almindelige menneskes historie på godt og ondt.
Kalkmalerierne fra senmiddelalderen er på mange måder bøndernes stemme. Det er naturligvis religiøs kunst, men samtidig fortælles om bondens tanker om livet og døde og ikke mindst om angsten for Lucifer og troldkællinger. Men kalkmalerierne fortæller os også om bondens selvopfattelse, bondens tøj, forholdet mellem mand og kvinde. Vi møder også ræven, der vogter gæs, og dermed tidens barske og ofte latrinære humor. Og vi veksler også nogle ord om druk i Undløse Kirke.
Foredraget handler derfor om almindelige menneskers opfattelse af kristendommen, bondens angst for troldkællinger og hverdagens liv med arbejde – sex og druk.
Torben Svendrup, historiker ph.d., f. 1953. Underviser, forfatter og tv-vært.
Har i 30 år beskæftiget sig med kultur og mentalitetshistorie, har bl.a. udgivet:
Det arbejdende folks kulturhistorie (red. og forfatter), Hans Tausen – Danmarks Luther, Jellingstenen og kong Harald, Når ræven vogter gæs (blev i 2017 nomineret som årets historiebog), Hvorfor er vi ”ligestillede”– Reformationen og kvinderne. Udgav en trilogi om middelalderens mystiske verden 2019-2021. Kongelige mord i dansk middelalder. (2022), Magtfulde dronninger i middelalderen (marts 2023).
TV-vært, bl.a. udsendelserne De uartige kalkmalerier, Middelaldermord og Kongelige Eskapader (Chr. 2 – Dyveke – Sigbrit) og Kongelige Eskapader 2 (Valdemar Sejr) august 2019. Historisk konsulent på TV2 Ingemann og kongerækken